Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Tannstein

Tannstein. Skjematisk fremstilling av tannsteinsdannelse og de følger det kan få for tannens omgivelser.

Tannstein. av Enciclopedia Catalana/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse Tannstein er avleiring av uoppløselige salter på tennene. Det finnes to typer tannstein basert på lokalisering: supragingival og subgingival. Den førstnevnte sitter på tennene over tannkjøttet (gingiva) og er synlig i munnen. Den siste typen sitter på rotoverflaten i tannkjøttlommen. Navnene på de to typene kommer av gingiva, som betyr tannkjøtt, og supra-, som betyr over, eller sub-, som betyr under.

Årsaker

SUPRAGINGIVAL

Supragingival tannstein dannes i ulik grad hos forskjellige mennesker. I stor grad skyldes denne typen tannstein at spyttet er overmettet på mineraler og en får utfelling av disse på tennene. Supragingival tannstein dannes spesielt på tannflater nær utførselsgangene til store spyttkjertler som for eksempel på innsiden av underkjevens fronttenner, det vil si fortennene og hjørnetennene.

SUBGINGIVAL

Subgingival tannstein skyldes forkalkning av belegg som ligger under tannkjøttkanten. Slik tannstein bidrar spesielt til å vedlikeholde betennelsesprosesser i tannkjøttet, for eksempel marginal periodontitt.

Behandling

Effektiv og regelmessig tannrengjøring vil redusere mengden tannstein som dannes. Dersom tannkjøttet er friskt og plakk fjernes regelmessig, vil en unngå å få subgingival tannstein. Tannstein bør fjernes regelmessig av tannlege eller tannpleier.